Kinderen ontwikkelen al vroeg een gevoel van eigenwaarde en je kind begint zich te realiseren of mensen hem wel of niet aardig vinden. Hij weet het wanneer mensen blij of verdrietig zijn om zijn acties. Hij moet weten dat je zelfs wanneer hij zich misdraagt nog steeds van hem houdt en hem accepteert. De eigenwaarde van je kind bestaat uit de gedachten en gevoelens die hij over zichzelf heeft. Dit wordt be nvloed door de manier waarop mensen hem behandelen. Het is belangrijk dat hij weet dat mensen van hem houden en hem belangrijk vinden. Het opbouwen van een gevoel van eigenwaarde is een belangrijke taak voor ouders en verzorgers.
Je kind is erg onafhankelijk aan het worden en wil alles in zijn eentje doen. Je kind kan erg op zichzelf geconcentreerd zijn en af en toe ego stisch. Geef hem de kans om zijn persoonlijkheid te uiten en hem zo veel mogelijk zelf te laten doen. Ondersteun en begeleid hem wanneer hij hulp nodig heeft. Wanneer hij gefrustreerd raakt, zal hij het waarschijnlijk niet nog een keer proberen.
Je kind begrijpt eenvoudige instructies en houdt ervan om je tevreden te stellen - meestal. Hoewel hij het nog steeds leuk vindt om boekjes te lezen en naar de plaatjes te kijken, is zijn spanningsboog kort en is het mogelijk dat hij niet naar een heel verhaal luistert. Hij vindt het wel leuk om naar plaatjes in een boek te wijzen en er commentaar op te geven. Hierdoor zal zijn woordenschat zich beter ontwikkelen.
Het is een goed idee om je kind iedere dag rond dezelfde tijd maaltijden en snacks te geven. Het ontbijt is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je kind de hele tijd actief en alert blijft. Het is oké als hij niet meteen wil eten zodra hij wakker wordt. Geef hem circa twee uur nadat hij wakker wordt zijn ontbijt. Doordat baby's kleine maagjes hebben, is het belangrijk om je kind af en toe snacks te geven zodat hij niet te snel honger krijgt. Geef hem halverwege de ochtend en in de loop van de middag voedzame snacks. Moedig je kind aan om het voedsel te eten dat je voor hem hebt voorbereid en maak geen aparte maaltijden voor hem klaar. Je kind kan inmiddels eten wat je eet.
Jonge kinderen vinden het leuk om met water te spelen. Geef je kind een klein badje met water of een zwembadje om in te spelen. Geef hem maatlepels of -bekers, verschillende soorten bakjes/bekers, een waterrad en andere spullen waar water in kan. Als je kind in bad gaat, kan hij altijd leuk met water spelen.
Ontwikkeling: Fysiek
- Klimt op het meubilair.
- Probeert te rennen.
- Gooit met ballen.
- Probeert achteruit te lopen.
- Loopt met voorwerpen in beide handen.
Ontwikkeling: Cognitief
- Begrijpt meer dan hij kan zeggen.
- Kan bladzijden omslaan in een boek - steeds een paar tegelijk.
- Is aan het leren om een gesprek te voeren.
- Begint 'nee' te zeggen.
- Begrijpt eenvoudige instructies en kan ze opvolgen.
Ontwikkeling: Emotioneel
- Houdt ervan om met andere mensen te spelen.
- Vindt het niet leuk om met anderen te delen.
- Is op zichzelf geconcentreerd.
- Is niet zo goed in dingen geven.
Geschikt speelgoed
- Ballen.
- Boekjes.
- Grote auto's en vrachtwagens.
- Babypoppen.
- Eenvoudig knutselmateriaal.
- Opwindspeelgoed.
- Speelgoed waar je op kunt rijden.
- Constructiemateriaal.
- Instoppuzzels met grote grijpknoppen.
- ABC-speelgoed.